Jan Terlouw Junior & The Nightclub

Hoe vertaal je twaalf liedteksten naar een grootse strip? Ik werkte in 2017 als storyboard-artist voor muzikant en componist Jan Terlouw Junior. Zijn debuutlp, de dubbelplaat Jan Terlouw Junior & The Nightclub, moest een totaalproduct worden: de liedjes, de plaat, het artwork en de albumlancering vertellen één verhaal, over een louche nachtclub vol rook, rode lampen en schimmige personages.

Single-covers, met artwork van Joeri Schouten

 

Jan vroeg tekenaar Joeri Schouten om zijn verhaal in beeld te vangen, maar daarvoor moest er eerst een storyboard komen. En dus kwam ik aan boord: ik kreeg de opdracht om de twaalf songteksten van de plaat naar  een script om te zetten, een scenario waarmee Joeri aan de slag kon.

In overleg met Jan en Joeri bepaalde ik de pagina-indeling: hoe moest de bladspiegel eruit komen te zien? De verhaallijnen van Frankie en Mary liepen grotendeels gelijk op, dus koos ik ervoor deze op dezelfde pagina te vertellen. Jan had specifieke kleuren per personage in gedachte, dus kwamen we al snel op een kleurschema uit. Na een ruwe indeling in kaders, stortte ik me op de verdeling van het verhaal over de pagina.

Het project was een samenwerking tussen Jan, Joeri en mij. In overleg met Joeri koos ik voor een gedetailleerde stijl, om hem zoveel mogelijk handvatten te geven. Soms kon het storyboard 1-op-1 worden gevolgd, zoals hierboven: Joeri nam in zulke gevallen de indeling van een kader, houdingen en perspectief bijna naadloos over. Hover met je muis en check de verschillen!

Gelukkig zocht Joeri ook naar extra mogelijkheden, hij voegde in sommige gevallen meer details toe, verschoof het perspectief een beetje of draaide een karakter.

 

Joeri werkte keihard aan het eindproduct, op basis van mijn storyboard: op 6 oktober werd de lp gepresenteerd, met een dubbele hoes en drie grote strippagina’s. Dit is een ervan:


Pg 2: storyboard vs. eindproduct

 

Uiteindelijk werd Jan Terlouw Junior & The Nightclub op 6 oktober 2017 gepresenteerd in het Burgerweeshuis. Check en bestel hier of luister de plaat via Spotify. Volg vooral het werk van Joeri Schouten, op DeviantArt en volg Jan Terlouw Junior op Facebook.